A Csillagocska Református Zeneóvoda

Csillagocska_Református_Zeneóvoda - zeneovoda_nagykep.png

„Minden gyermekkel, gyermekben a Teremtő akaratából újraszületik a világ.”

Molnár V. József gondolataival egyetértve, Pálfi József lelkipásztor javaslatára a Nagyvárad-Réti Egyházközség presbitériuma elfogadta és kimondta a határozatot, mely szerint 2002 szeptemberétől a templom alagsori helyiségeiben egy gyermek és zeneközpontú óvodát hoz létre, 50 gyermek számára. Az óvoda az a hely kell legyen, ahol a gyermekek biztonságban megerősödnek gyermekségükben. A Csillagocska Református Zeneóvoda esetében ez a biztonság, a templom közelsége miatt, a teremtő Isten oltalmát jelenti. Ezen a helyen, egészséges népi kegyességünk szellemiségében, magyar gyermekdalok, mondókák, népmesék szövik át gyermekeink mindennapjait. A József Attila-i „jó szóval oktasd, játszani is engedd” elvét tettük magunkévá a nevelés-oktatás összefüggésében.

A nagy tapasztalattal rendelkező Kecskés Edit igazgatónő vezetése mellett igazi szeretetközösség alakult ki az óvoda munkaközössége, illetve a gyermekek és a szülők között. Benedek Árpád zenepedagógus mindennapos, játékos zeneórái élmény a kicsik számára.

Az óvoda legfontosabb célkitűzése, hogy keresztyén szellemiségben hagyományaink őrzése és megélése, továbbéltetése által, a gyermekek elmélyüljenek keresztyén öntudatuk, anyanyelvük és zenei anyanyelvük szépségeiben.
2004 szeptemberétől minőségi átalakulás vette kezdetét, és új köntösbe öltözött az egész óvoda. A csoportok rendeltetésüknek megfelelően bútorzatot kaptak, így kialakíthattuk a gyermekek személyiségének fejlődését elősegítő centrumokat.

Az úgynevezett könyvtári rész sok színes képeskönyvvel, meséskönyvvel gazdagodott, amelyeket a gyerekek bármikor a kezükbe vehetnek és forgathatnak. A babakonyha az alkotójáték fontos kelléke: a gyerekek itt kiélhetik háziasszonyi szerepüket és értelmezhetik a családból hozott élményeiket. A művészeti polcokról nem hiányoznak a színes ceruzák, gyurmák, temperák, színes papírok, ollók, ragasztók, melyek hozzásegítik a gyermekeket az alkotókészségük fejlesztéséhez. Fantáziájuk szárnyalhat az építőjáték-centrumban, ahol a különböző építőkockákból, legókból alkothatnak. A csoporttermek polcain külön helyet foglalnak el a vallási tárgyú könyvek, gyermekbibliák, kifestők.

2014 szeptemberében egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis óvodánk egy teljesen új épületbe költözhetett. A kétszintes épület immár teljes mértékben kielégíti az óvodások minden igényeit: négy gyönyörűen felszerelt csoportszoba, tágas ebédlő, mellékhelységek és egy csodálatos játékokkal felszerelt udvar biztosítja, hogy a kicsi óvodásaink jól érezzék magukat.
Az évek során az óvodánkban történő minőségi munka hatására intézményünk egyre ismertebb lett. Jelenleg 80 kiscsillag, 4 csoportban tölti vidám napjait a biztonságot, bizalmat, elfogadást és védelmet nyújtó intézményben. Fontos a derűs légkör, a jó hangulat. Ezt mozdítja előre Kecskés Edit, Dobrai Júlia, Szabó Mónika, Habineac Erzsébet, Fodor-Nagy Enikő, Galamb Andrea, Gyulai Hajnalka óvónők, és Benedek Árpád zenepedagógus lelkiismeretes munkája. Külön említést érdemelnek az óvónők munkáját segítő dajka nénik: Vági Katalin, Luczi Juliánna, Vastag Julianna és Csóka Jolán dadák.

Külön említést érdemelnek az óvónők munkáját segítő dajka nénik: Vági Katalin, Luczi Juliánna, Vastag Julianna, Veres Mónika és Tolvai Irina dadák.

Mivel játék az óvodás gyermek fő tevékenysége, ezért foglalkozásainkat játékosság jellemzi. Aki sokat játszik vidámabb, könnyebben megközelíthető, s ő is hamarabb kerülhet közelebb másokhoz. A játék segít megőrizni humorérzékünket, fejleszti a kreativitást, a kommunikációs készséget, és a toleranciát.

Mivel óvodánk református zeneóvoda, nagy hangsúlyt fektetünk a pozitív erkölcsi tulajdonságok kialakítására, a minőségi munkára. Szeretnénk mindenből a legjobbat, a legmegfelelőbbet, a legértékesebbet átadni gyermekeinknek. Sokat játszunk, mozgunk a friss levegőn, sokat kirándulunk, ismerkedünk a természettel.

Az óvoda képe eseményekben

Több óvodával kötöttünk testvérkapcsolatot. Közös tevékenységeken veszünk részt, együtt kirándulunk, énekelünk, játszunk. Tevékenységeink sorából csak néhányat említünk meg, amelyeket minden esztendőben megszervezünk:

 • Istentisztelet óvodásoknak-minden hónap első szerdáján, reggel 10 órai kezdettel, a Nagyvárad-Réti Református egyházközség templomában
 • Évnyitó ünnepség-szeptemberben, szintén a templomban
 • Ismerkedjünk, barátkozzunk!- októberi nyílt nap a szülők, gyermekek, pedagógusok közös tevékenysége
 • Erdei óvoda-két napos kirándulás Szentjobbra, szüretelés, szekerezés, barangolás az erdőben
 • Az ősz kincsei-kirándulás Gyantára, Csatárba, Szentjánosra
 • Adventi nyílt nap-kézműves tevékenység szülőknek, gyermekeknek az óvónők és a Lorántffy Zsuzsanna meghívott pedagógusainak közreműködésével
 • Az én Karácsonyom-rajzverseny több óvoda részvételével
 • Karácsonyi műsor
 • Vidám tartalmas Farsangi mulatság, télbúcsúztató
 • Március 22- Víz napja
 • Húsvéti nyílt nap
 • „Kipp kopp kopogok” mondókaverseny óvodánk szervezésében, több óvoda részvételével
 • Április 22-Föld napja
 • „Szépen szól a muzsika”-gyermekkoncert, vendégek a poklosteki óvodások
 • Anyáknapi családnap csoportonként
 • Gyermeknap megünneplése kirándulással
 • Évzáró- vidám, zenés műsor és ballagás a templomban
 • Nyílt hét- a soron következő évre beiratkozó új gyermekek számára, vidám tevékenységekkel, ismerkedéssel.

Sokszínű tevékenységeink sokasága évről-évre bővül, a gyermekek és szülők örömére.