Csillagfény szülői kórus

Csillagfény_Kórus - zoldes_nagykep.png

Népünk zenei nevelésének kérdéséről szólva 1937-ben ezt írta Kodály Zoltán: „Mi a teendő? Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi értékes zenével. Mi ennek a legjárhatóbb útja? A karéneklés!”
Ez fogalmazódott meg a Csillagocska Zeneóvodába járó gyermekek szüleiben is, akik igényelték a csemetéikkel való együtténeklést. Így jött létre 2009. februárjában a “Csillagfény” kórus. A több mint hat éves tevékenysége alatt egy erős közösséggé kovácsolódott. A heti rendszerességgel tartott próbák, az egyéni és a gyerekekkel való közös fellépések nyomán egy színvonalas csapattá nőtte ki magát. A szülők vállalják az áldozatos munkát, hiszen a kórustagoknak öröm az, ha bármilyen alkalmon amelyiken a kórus énekel, felkészültségével, meggyőző és lelkes előadásával, új híveket tud szerezni a magyar népdalnak, a magyar vagy a külföldi zeneirodalom remekműveinek. Részt vesz a Csillagocska Alapítvány rendezvényein (tanévnyitó, tanévzáró, farsang, húsvét, karácsony, családnap), kórustalálkozókon és egyéb zenés alkalmakon, Nagyváradon és más településeken. Repertoárján igényes egyházi ének- és népdalfeldolgozások szerepelnek.
A kóruspróbák minden szerdán este hét órakor, oldott hangulatban zajlanak a Nagyvárad-Réti Egyházközség Szabó Lajos termében, hogy minél magasabb színvonalon tudja betölteni értékközvetítő szerepét.

Legutóbb ezt írták rólunk:

Öt éves a Csillagfény kórus

Az alkalomhoz méltóan Hans Leo Hossler Ünnepre jöttünk kórusművével nyitotta meg a Csillagfény kórus a jubileumi koncert programját. A Csillagfény kórus 2009 februárjában alakult meg a Csillagocska Alapítvány szárnyai alatt, tagjai a Csillagocska Református Zeneóvoda gyermekeinek szülei. A kórus első fellépése a Zeneóvoda Farsangi mulatságán volt. A kezdeti farsangi komolytalanság hamar igényes és kitartó munkává alakult. Fellépéseiken magas színvonalú, világi és egyházi, többszólamú műveket adnak elő. Több alkalommal a Csillagfény kórus a gyermekekkel karöltve, közösen lép színpadra. A kórus rendszeres meghívottja a nagyváradi zenei eseményeknek, de fellépett már Partium egyéb településein is. Az ötéves múltra visszatekintő kórus szakmai vezetője az első pillanatoktól Márkus Zoltán, a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség kántor karnagya – ismertette a kórus történetét Habineac Varga Erzsébet, a Csillagocska óvoda óvodapedagógusa.

Műsor:
A kórus műsora előtt Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. A mai egy jó alkalom arra, hogy felidézzük, hogyan jött létre a Csillagfény kórus, néhány szülő ötletéből milyen úton lett valósággá. Ma valóban ünnepre jöttünk, hiszen a mai délután az öt éves kórusról, a zenéről és az énekről szól. Elmondhatjuk, hogy a Csillagocska közeg olyan kovász lett, amelyben nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is megtalálták a maguk helyét, szerepét – tette hozzá Pálfi József…

Vendégelőadók:
Az est során a Csillagfény kórus tiszteletére Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezetésével fellépett az idén 275 éves Debreceni Kollégiumi Kántus, Thurzó Zoltán zongoraművész, valamint a Csillagocska Néptáncegyüttes kisebb tagjai moldvai táncokkal, a Csillagocska Zenekar pedig széki köszöntővel kedveskedett a jubiláló kórusnak, melynek jelenlegi és régi tagjai oklevelet vehettek át az ünnepi alkalmon. Az est zárómomentumaként Az úton (ősi ír áldás) című kórusművet adta elő közösen a Csillagfény kórus és a Debreceni Kollégiumi Kántus.
Nagy Noémi